Jdi na obsah Jdi na menu

Předvolební anketa ze Života Úval 09/22

1. 9. 2022

Jak se postavíte:

  • k šetřením energií o 15% a nákupu energií?

Využijeme koncept Smart city společnosti ČEZ ESCO, který představuje soubor benefitů pro obyvatele měst, průmyslové podniky a to z pohledu čistého životního prostředí a uspořených provozních nákladů. Usilujeme, aby veškeré veřejné instituce města, jako je základní škola, mateřské školy, dům s pečovatelskou službou, kulturní centrum 65 a městský úřad byli energeticky soběstačné především prostřednictvím fotovoltaiky, tepelných čerpadel nebo přeměny kotlů z plynu na biomasu. Zajistíme výměnu neúsporných světel ve veřejných budovách a na veřejném osvětlení za úsporné led osvětlení s dlouhodobou životností.

 

  • k hospodaření s vodou, zadržováním vody v krajině, zeleni ve městě?

Budeme usilovat o vytvoření zeleného pásu kolem Úval týkajícího se budoucí přeložky Praha-Běchovice, kde šíři zelených pásů pro Újezd a Běchovice stanovil pražský magistrát na 350 metrů. Proč tedy ne my v Úvalech? V pásech je možné vybudovat cyklostezky, prostor pro rodiny s kočárky a sportovní aktivity. Dále by tento zelený pás mohl vést přes Dobročovice a Květnici až na rychlostní komunikaci 1/12. Zaměříme se na revitalizaci rybníků, o kterou usilujeme již řadu let a volebních období, starých alejí, meandru toku Výmoly a výsadbu nových stromů, remízků a budování mokřadů, na Škvoreckém i Přišimaském potoku a podél toku Výmoly tam kde to bude možné. Podporujeme myšlenku budování nových poldrů pro záchyt dešťovky. Budeme usilovat o dosadbu městských lesů po kůrovci. Dále se zasadíme abychom při rozvoji města udržely vodu i na místních loukách a polích, kde se přirozeně voda může rozlévat a tyto prostory nebyli nikdy zastavěny!

 

  • k nejdůležitějším investicím ve městě a k parkování?

Velké investiční akce naleznete v našem programu ve stejně pojmenované kapitole na www.cssduvaly.estranky.cz. Co se týče parkování, tak rozhodně nebudeme rušit parkovací místa dokud za ně nebudeme mít náhradu, jak se například stalo při rekonstrukci náměstí a stane při výstavbě na náměstí Svobody. Zasadíme se o vybudování parkovací věže na kola u nádraží, která bude lidi iniciovat k jízdě na nádraží na kole místo autem, když budou vědět, že svá drahá kola a elektrokola mají bezpečně uschována. Tím dojde k rozvoji cykloturistiky ve městě a snížení automobility. Rozhodně také pomůže výstavba autobusového terminálu s P+R parkovištěm na místě bývalých Uhelných skladů. Rozhodně nechceme po městě parkovací zóny! Budeme chtít po městské policii důkladnější kontrolu pravidel na náměstí Arnošta z Pardubic, přilehlých ulic a v okolí vlakového nádraží.

 

  • k informovanosti obyvatel?

Komunikace s občany bude probíhat jak tradiční cestou, tak i moderní přes veškeré sociální sítě (Facebook, Instagram, TikTok, Youtube atd.) abychom do dění ve městě zapojili i mladou generaci. Zasadíme se o vytvoření aplikace pro hlášení závad, černých skládek a dalších podnětů od obyvatel Úval. Základním cílem bude dopracování standardizace struktury Městského úřadu v Úvalech a zabezpečení vstřícnosti a ochoty při poskytování kvalitních služeb občanům i prostřednictvím Technických služeb města Úval a Pečovatelské služby.

 

  • ke sportu a kultuře, ke spolkovým akcím?

Mnoho let se na kultuře i sportu šetřilo z důvodu omezení akcí s ohledem na covid a nyní je třeba to lidem vynahradit. Podpoříme veřejné aktivity místních spolků, amatérských místních kulturních i sportovních subjektů (např ZUŠ, MDDM, atd). Vytvoříme podmínky pro spolkové veřejné prezentování a propagaci. S místními podnikateli se budeme snažit naplánovat Pivní slavnosti, s hasiči hasičské plesy i hasičské soutěže a s rybáři jednat o rybářských závodech. Pro hromadné akce budeme hledat s městským úřadem adekvátní prostory ke koupi či pronájmu.